Luxusní chilli con carne

  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    30 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    50 min

Chili známé také jako chilli con carne (v překladu doslova papričky s masem) je texaský dušený pokrm, který je známý svou pikantní chutí se silnou vůní hovězího masa.

Luxusní chilli con carne je jednoduchý, ale za to výborný recept, který podle postupu dovede připravit i úplný začátečník. Původní recept byl s hovězím masem a chilli papričkami, ale z hlediska geografické polohy Texasu se do pokrmu přidávají také další suroviny jako jsou fazole, kukuřice, paprika a rajčata. Při přípravě zvolte suroviny, které máte rádi. Neexistuje ucelený nebo normovaný recept, každá domácnost připravuje své vlastní chili.

Suroviny na chilli con carne (chili)

Suroviny na luxusní chilli con carne:

  • 3 lžíce olivový olej
  • 500 g hovězího mleté maso
  • 2 cibule
  • plechovka loupaných rajčat
  • 100 g rajského protlaku
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená / barevná paprika
  • 1 chilli paprička
  • 350 ml hovězí vývar
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sladké papriky / uzené
  • 1 lžička chilli nebo kajenský pepř
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky skořice
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžička oregano
  • 200 g bílé fazole
  • 300 g červené fazole
  • 50 g hořké čokolády
  • sůl & pepř
  • čerstvá petržel nebo koriandr

TIP: Do receptu se hodí také nakládaná kukuřice.

VIDEORECEPT

Postup přípravy chili con carne:

  • Nejprve si připravte veškeré suroviny, které poté jen budete přidávat do jídla. Papriky nakrájejte na proužky, česnek oloupejte, cibuli také oloupejte a nakrájejte najemno, fazole slijte a chilli papričku nakrájejte na kolečka.
  • V hluboké pánvi nebo větším hrnci si rozpalte 3 lžíce oleje a na něm orestujte nakrájené cibule dozlatova. Přidejte mleté hovězí maso a maso vařečkou rozdělujte na menší až středně velké kusy.
  • K orestovanému masu přidejte papriky, rajčata, protlak, chilli papričku a vše zalijte vývarem. Také přidejte veškeré koření a základ osolte. Nyní vše společně poduste 10 minut pod pokličkou.
  • Hrnec odklopte a přidejte fazole a hořkou čokoládu. Snižte plamen na minimum a nechte jídlo dalších 30 minut probublávat, aby se omáčka trochu zredukovala (zhoustla).
  • Nakonec vyndejte bobkový list a dochuťte solí, pepřem nebo uzenou paprikou podle chuti.
  • Hotové chilli con carne podávejte s plackami tortill, rýží nebo k pečivu.
  • Při servírování můžete dát lžíci zakysané smetany na omáčku a doporučuji směs zasypat čerstvou petrželkou nebo koriandrem.

TIP: Pokud nemáte rádi tolik pálivé, můžete z chilli papričky vyndat semínka.

chili s nachos (chilli con carne)

Chutnalo vám luxusní chilli con carne? Vyzkoušejte také:

Ingredients

Chili con carne

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • Zuzanita

      Váš recept je asi nejlepší co sem kdy zkoušela! bomba!

    • Bubba

      Díky za recept! Moje první chilli con carne

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.